Düşman saldırılarından ve köle tüccarlarından korunmak amacıyla inşa edilen bir yeraltı şehri olan Derinkuyu görenleri hayrete düşüren bir mimariye sahip…
Derinkuyu yeraltı şehri, Kapadokya bölgesinde ziyaretçilerini bekliyor. Bu bölgede bulunan 200 civarındaki yeraltı şehrinden yalnızca biridir; ancak en derin ve en büyüğü olarak biliniyor. 85 metreye varan 11 katlı tarihi bir şehir olan Derinkuyu 3000-50.000 arasında insanın barınabileceği büyüklükte…
Derinkuyu yeraltı şehri 1965 yılında ziyaretçilere açıldı. Yeraltı şehrinin ancak %10’luk bir kısmı turistler tarafından gezilebiliyor. Arkeologlar ise tarihi araştırmalar yapmak maksadıyla daha geniş bir kısmına ulaşabiliyor.
İlk olarak Hitit zamanında kazılmış olan Derinkuyu, takibindeki yüzyıllar boyunca genişletilerek diğer yeraltı şehirleriyle birleştirildi. Kilometrelerce tüneli içinde barındıran bu yeraltı şehri köle arayışında olan işgalci ordulardan saklanmak için inşa edildi.
Görenleri hayrete düşüren bir incelikle inşa edilmiş olan yeraltı şehrinde normal hayata dair herşeyin benzeri yapıldı. aile odaları, ortak alanlar, kiliseler, zeytinyağı depoları, temiz hava girişini sağlayan bacalar, temiz su barındıran kuyular, sıraları dahi olan bir okul ve yeterli güvenlik sağlanıp yeryüzüne çıkana kadar ölülerin saklanabileceği bir mezar odası…
Şehrin dışarıya açılan 600 kapısı bulunuyor. Bu kapıların çoğu gözden uzakta bölgelerde gizlenmiş şekilde inşa edilmiş. Saklanmak için inşa edilen bir şehre bu kadar çok giriş kapısının bulunması elbette garip gelebilir. Ancak her giriş kapısı şehir saldırı altında olduğu takdirde kapatılabilecek hareket eden kayalardan oluşuyor. Bu taş kapılar ise sadece içeriden açılabiliyor.