Türkçe müziğin köklü topluluklarından Yeni Türkü’nün yasaklanan albümü “Buğdayın Türküsü”nü konu alan belgesel, 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde prömiyerini yaptı. “İlk Türkü: Buğdayın Türküsü” adlı belgeselin yapımcılığını Zeyno Film üstlendi. Müziklerini Selim Atakan’ın yaptığı belgesel, usta gazeteci Can Dündar imzasını taşıyor.
Can Dündar belgeselin yapım süreciyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Yeni Türkü üyeleri kuruluşunun 30. yılıyla ilgili bir CD çıkartmak istediler. Benden de ilk albüm anısına bir tanıklık belgeseli hazırlayıp hazırlayamacağımı sordular. Çok sevdiğim bir grup olduğu için memnuniyetle yapacağımı söyledim. Filmi belgeselden ziyade bir tanıklık, onların konuştuğu ve kendi konseptlerini anlattığı bir film olarak hazırladık. Pablo Neruda ve Nazım Hikmet şiirleriyle bir müzik yapmaya çalışıyorlardı. Yeni Türkü de öyle doğmuştu zaten. Pablo Neruda’nın bir şiirinde geçen ‘Buğdayın Türküsü’ sözünden yola çıkarak ilk albümü yaptıklarını düşünüyorlar.”
Belgeselde Selim Atakan, Derya Köroğlu ve Zülfü Livaneli gibi isimerle görüşmeler yer alıyor. “İlk Türkü: Buğdayın Türküsü” sadece ülkenin tarihinde önemli bir yer tutan albümün oluşum sürecini değil, ülkenin bir dönemine de ışık tutuyor.
Can Dündar sözlerini şöyle noktalıyor: “Bu çok önemli bir dönem. Türkiye’nin 1979 – 1980 dönemi… Öyle bir dönemde bir araya gelmiş, birtakım politik iddiası olan, müziğe dair farklı bir müzik tarzı geliştirme iddiasını ortaya koyan bir grup genç, ‘Bakın Türkiye’de böyle müzik de yapılabilir, böyle sözler de yazılabilir’ dediği bir tarz. Bu yüzden onları çok önemsiyorum. Ve tam o dönem 12 Eylül’ün gelmesi ve o akımın kesintiye uğraması da aslında bana hem müzik tarihi, hem Türkiye tarihi açısından anlamlı geliyor.”