Türkiye sinemalarında “Sıkıysa Yakala” adıyla gösterime giren “Catch Me If You Can”in gerçek bir öyküden yola çıkalarak oluşturulan temasının Hollywood standartlarinin biraz uzağında olduğu söylenebilir. Yapımcıların gerçek bir yaşam öyküsünü seçmesinin de belli bir sebebi vardı.
Filmde gerçek yaşam öyküsü anlatılan Frank W. Abagnale Jr’in portresini çizen Leonardo DiCaprio, bunu “Kimi zaman gerçek yaşamda öyle olaylar olur ki, bunlar hayali öykülere oranla insanların başını 100 kat fazla döndürecek kadar büyüleyicidir” sözleriyle özetliyor.
“Catch Me If You Can”in konusu Abagnale’in yazdığı aynı adlı otobiyografik kitabından alındı. Abagnale yazdığı kitabında ergenlik çağında evden kaçarak başlayan yaşam öyküsünde kimi zaman havayolu pilotu, kimi zaman doktor, avukat, üniversite profesörü kimliğine bürünerek milyonlarca dolarlık sahte çeklerle yaptığı vurgunları anlatıyordu.
Frank Abagnale herşeyin annesiyle babasının boşanmasıyla basladığını ve bunun getirdiği dramatik etkiyi şu sözlerle özetliyor: “Evden kaçtım ve kendimi bir anda dünyanın en yapayalnız genci olarak buldum. Hemen büyümeliydim. Hayatta kalabilmek için çok yaratıcı olmam gerekiyordu. Ancak hayatta kalma mücadelesi olarak başlayan bu süreç giderek bir oyuna dönüştü. Fırsatçı bir ruhum vardı. Bu yönümü değerlendirip değerlendiremeyeceğimi kendime sorduğumda önümde açılımlar belirdi. Birşeyleri çaldığım zaman belirli bir tatmin duygusu oluşuyordu. Daha çok çaldıkça oyunun içine daha çok girdim. Bu öyle bir oyundu ki, günün birinde kaybedebileceğimi biliyordum. Ama yakalanana kadar oynamak inanılmaz eğlenceliydi.”
Abagnale’in otobiyografik kitabı milyonlarca okuru büyüleyip kısa sürede çok satan kitaplar listesindeki yerini aldi. Etkilenenlerden birisi de Steven Spielberg’di. Ünlü yapımcı / yönetmen, bu kitabın kendisinde bıraktığı etkiyi ve yazarıyla tanışmasını şu sözlerle açıklıyor:
“Kitabı okurken herkes gibi ben de gerçek Frank William Abagnale Jr’in başlan çikarici etkisi altında kaldım. Onunla yüzyüze gelip tanıştığınızda öyle bir etkiye kapılıyorsunuz ki, sanki gözünüze bir perde iniyor. Onun bir doktor veya avukat olduğuna hemen o anda ikna olabilirsiniz. Anne-babasinin boşanmasından çok şiddetli bir şekilde etkilendiğine inanıyorum. Çocukların bu tür bosanma olayları karşısında çesit çesit tepkileri vardır. Frank’in tepkisi son derece orijinal biçimde gerçekleşmiş. Bunu film yapmaya değer buldum. şahsen ben sansasyonel dolandırıcılar üzerine yapılmış filmleri severim. Örneğin ünlü Newman / Redford klasiği `Butch Cassidy and the Sundance Kid’ ve `Sting’ gibi… Onlar yasalariı ihlal ediyorlardı ama yine de cesaret ve kararlılıkları nedeniyle sevmek istiyordunuz.”
Yasalara Karşı Gelmenin Cazibesi
Filmin senaryo yazarı Jeff Nathanson’ın Abagnale’in öyküsünü öğrenmesi, yapımcı yardımcısı Devorah Moos-Hankin’in bir bant yollamasıyla gerçekleşti. 20 dakikalik bu bantta Abagnale kendi yaşamını anlatıyordu. Nathanson bantın yarattığı izlenimi şu sözlerle anımsıyor:
“Tıpkı Spielberg gibi ben de en sevdiğim film türlerini anımsadım. Sanki `Butch Cassidy and the Sundance Kid’i ya da `One Flew Over the Cuckoo’s Nest’i izliyormuşum gibi bir duyguya kapıldım. Hatırlayacağınız gibi o filmlerde yasaların ters yönünde duran ya da toplumsal kurallara aykırı davranan insanlar üzerinde yoğunlaşılıyordu. Ancak yine de onlardan etkilenmemek mümkün değildi. Çünkü son derece büyüleyiciydiler. 20 dakikalık bantı izledikten sonra hissettiklerim bunlardı. Bu öyküden iyi bir film çikabileceğini düşündüm.”
Abagnale’in FBI’dan kaçışından etkilenenlerden birisi de yapımcı Walter F. Parkes oldu. Ünlü yapimcı bu konudaki düşüncesini şu sözlerle dile getiriyor: “Frank’in öyküsündeki her ayrıntı öylesine olağanüstü ki, her biri üzerine ayrı bir film çekebilirsiniz. Tüm bunlarin bir de gerçekten yaşanmış olması bu öyküyü dayanılmaz kılıyor”
“Catch Me If You Can”in kitabının ilk yayinlandığı 1980 yılından bu yana herkes aynı düsünceyi paylaşıyordu. Günün birinde kitabından bir film yapılacağını aklına getirmediğini söyleyen Abagnale, “Bes yıllık bir olaylar dizisini iki saatlik filme nasil sığdırabilirsiniz ki? Bu yüzden böyle birşeyi hayal bile etmemistim” diyor.
Yapımcı Parkes bu sorunun yanıtını bulmanın birçok zorluğu beraberinde getireceğinin farkındaydı. “Catch Me If You Can”in en heyecan verici ve aynı zamanda da en zor yanının çeşitli film tarzlarini bir arada bulundurması olduğunu belirten Parkes, “Kimi zaman acı verici bir drama, kimi zaman komedi havası var. Bu yüzden hem senaryo yazımı, hem de filmin yapımı açisindan tam bir düello gerektiriyordu. Bu katmanların hepsini 2 saatlik süreye sıkıştırmak zorundaydık” diyor.
Sıkıysa Yakala
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Leonardo di Caprio, Tom Hanks , Jennifer Garner, Martin Sheen, Christopher Walken, Amy Adams
Senaryo: Stan Redding, Jeff Nathanson
Görüntü Yönetmeni: Janusz Kaminski
Prodüksiyon Tasarımı: Jeannine Claudia Oppewall
Sanat Yönetmeni: Sarah Knowles, Michele Laliberte
Kostüm: Mary Zophres
Makyaj: Sian Grigg
Set Dekorasyonu: Elaine O’Donnell, Leslie A. Pope
Müzik: John Williams
Yapım Stüdyosu: DreamWorks Pictures
Türkiye Dağıtımı: UIP Filmcilik
Gösterim Tarihi: 31 Ocak 2003