II. Meşrutiyet dönemini konu alan Albülhamit Düşerken sinemalarda. Film Nahid Sırrı Örik’in ‘Sultan Hamid Düşerken’ romanından beyazperdeye uyarlandı. Filmin yönetmeni Ziya Öztan daha önce Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin yönetmenliğini yapmıştı.
TRT’nin Edebiyat Uyarlamaları Projesi kapsamında çekilen Albülhamid Düşerken Osmanlı tarihinin en çalkantılı dönemlerinden biri olan ve Sultan Albülhamid’in tahttan indirilmesi ve 31 Mart olaylarını da kapsayan iki yıllık dönemini anlatıyor. Filmde 31 Mart olayları ve ardından Selanik’ten isyanı bastırmak için gelen Hareket Ordusu’nun hikayesi de konu ediliyor.
Tüm bu olaylar yaşanırken filmde ayrıca devam eden bir aşk hikayesini de izliyoruz. Bu aşk hikayesinin temelinde dönemin tüm olaylarına tanıklık ettiğimiz filmde II. Meşrutiyeti hazırlayan toplumsal ve siyasal süreç de işleniyor.
Albülhamit Düşerken’in ana kahramanı Binbaşı Şefik İttihat Terakki üyesidir ve ateşli bir meşrutiyet savunucusu ve Abdülhamit karşıtıdır. Binbaşı Şefik yaşadığı birçok olayın arasında bir nazır kızına aşık olur. Binbaşı bu aşkın en heyecanlı günlerini meşrutiyet heyecanıyla birlikte yaşar.
Film tam 1 milyon dolar bütçeyle çekildi. Bu yönüyle Türk film tarihinin en yüksek bütçeli filmi oldu. Film Meşrutiyet, Kurtuluş ve Cumhuriyet üçlemesinin üçüncü filmini oluşturuyor ve seri tamamlanıyor. Film İstanbul’un pekçok tarihi mekanında çekildi. Bu mekanlar arasında Sultanahmet Meydanı, Karaköy Rum İlkokulu, Üsküdar’daki Mesa Konağı, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü, Hidiv Kasrı, Beyoğlu ve Galata sokakları, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, Yıldız Sarayı, Gülhane Parkı, Taşkışla ve Şale Köşkü de var.
Abdülhamit Düşerken
Yönetmen: Ziya Öztan
Oyuncular: Halil Ergün, Meltem Cumbul, Mehmet Kurtuluş, Tarık Akan, Memet Ali Alabora, Fikret Kuşkan, Müjdat Gezen, Erdal Özyağcılar, Haluk Kurdoğlu, Çetin Öner, Savas Dinçel, Cüneyt Türel, Nur Sürer, Nedim Saban, Güven Kıraç, İpek Tenolcay, Cezmi Baskın, Ceyda Düvenci, Hazim Körmükçü
Senaryo: Ziya Öztan
Görüntü Yönetmeni: Colin Mounier
Kostüm: Türkan Kafadar (Sivil Kostümler), Yudum Yontan (Askeri Kostümler)
Makyaj: Corci
Set Dekorasyonu: Mustafa Ziya Ülkenciler
Müzik: Timur Selçuk
Türkiye Dağıtımı: UIP Filmcilik
Gösterim Tarihi: 18 Nisan 2003