Konut kredisi faizleri bazı bankalarda yüzde 0.65’lere kadar geriledi. İlk 4 ayda kredi artışı yüzde 9 olurken, bankaların verdiği konut kredisi hacmi 86.4 milyar TL’ye ulaştı.
Merkez Bankası’nın üstüste yaptığı faiz indirimleri konut kredisi kullanmak isteyenlere yarıyor. Birçok bankanın konut kredisi faizlerini % 0.65’e kadar çekmesi üzerine aylık taksit miktarları gerilemeye başladı. 120 ay vadeli 100.000 TL konut kredisi alanlar şimdi 400 TL daha az taksit ödüyor. Bu da, konut kredisi kullanmak için uygun koşulları bekleyenleri harekete geçiriyor.
Türkiye’nin öndegelen bankalarının yöneticileri, konut kredilerinde geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artış olduğunu belirtirken yıl sonuna kadar kredi hacminin 100 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyorlar. Özellikle son iki hafta içerisinde konut kredisi talebinin yükseldiğini ifade eden bankacılar, aylık taksit ödemelerinin de düşmesiyle konut kredisi alabilecek durumda olan kesimin genişlediğini, bunun da kredi hacmini artırdığına dikkat çekiyorlar. Görüşüne başvurulan bankacılar, konut kredi hacminin bu yıl çok rahat şekilde 100 milyar TL’yi aşacağını düşünüyorlar.
Rakamlara göre, konut kredisi hacmi 2012 yılının tamamında % 14 oranında büyümüştü. 2013 yılında ise daha şimdiden bu orana yaklaşıldı. Yıl sonuna kadar konut kredisi hacmindeki artışın % 27’ye ulaşması bekleniyor. Özellikle Merkez Bankası’nın faiz indirmesi, not artırımı ve likidite bu canlılığın temel sebebi oldu. Üstelik, genel olarak nisan, mayıs ve haziran aylarında mevsimsellik etkisi ile konut kredilerinin genel olarak hızlanma yaşadığı aylar olduğu için faiz indirimlerinin bu döneme denk gelmesiyle artı bir canlılık bekleniyor.
2012 yılında konut kredisi faizleri aylık % 1 ile % 1.1 arasında değişiyordu. Bugün ise ağırlıklı bantın % 0.70 ile % 0.75 düzeyinde olduğu gözleniyor. Faizlerde bundan sonra çok hızlı bir düşüş beklenmiyor ama sadece bu rakamlar bile konut kredisi talebinin mevsimsellik etkisiyle artmaya devam edeceğini gösteriyor.
Konut sahibi olmak isteyenlerin ödeyeceği taksit miktarında son 6 aya bakılınca yaklaşık % 20’lik bir düşüş var. Örneğin aylık taksit 2.000 TL iken bütçesine uymadığı için konut kredisi alamayanlar, faizlerin düşüşü sonucu taksit tutarının 1.500 TL’ye inmesiyle kredi kullanabilir hale geliyor. Dolayısıyla hedef kitlede de bir artış oluşuyor.
İnşaat sektörünün yeni proje lansmanlarıyla projeden konut kredisi satışları da hareketlendi. Öte yandan faiz oranlarındaki düşüş paralelinde özellikle ikinci el konut talebinin de arttığı görülüyor. Bunlara ek olarak, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm projeleri de hem arz, hem de talep yönlü olarak sektörün büyümesinde etkili oluyor.
Türkiye’de en çok konut kredisi kullanılan şehirler, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak sıralanıyor. Ancak son dönemde Anadolu’nun diğer büyük şehirlerinden de ciddi projeler gelmeye başladığı gözleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte ilk beş şehrin dışındaki şehirlerde daha yüksek oranda kredi büyümesi olacağı bekleniyor. İlk 5 şehirin dışındaki konut kredisi kullanımlarının toplamdaki payları da giderek artıyor.