Küçük Şarkı Evreni 2006
Sobe 2009
Kilit 2011
Aşk Notası 2011
Altın Aşk Vuruşu 2006
Bulimia Sokağı 2004
|
Akşam Söyleşisi
Kilit kırmayı ve kelepçe çözmeyi seven bir müzisyen...
Kendine özgü yorumu ve sesiyle birçok kişiyi etkileyen Aydilge, yeni albümü 'Kilit'le de dikkat çekecek gibi görünüyor. Pink Floyd'un efsane ses mühendisi Andy Jackson'ın da elinin değdiği albüm, raflarda...
Aydilge, kendini 'kilit kırmayı ve kelepçe çözmeyi seven arsız bir müzisyen ve yazar' olarak tanımlıyor. Onun sesi Çerkezlik'ten gelen gırtlak yapısı ve küçük yaşta aldığı Türk Sanat Müziği eğitiminin etkisiyle hep dinleyicilere 'değişik' geldi. Yavaş yavaş 'Aydilge sesi' diye bir algı da oluştu. Aynı zamanda yazar ve Sound Dergisi Yayın Yönetmeni de olan Aydilge, müzik piyasasının değişik bir şeyler yapmaya çalışan müzisyenleri ayıklamak istediğini söylüyor. 'Ben sadece müziğimi yapmak istiyorum ve yapıyorum' diyen Aydilge'nin yeni albümü 'Kilit' geçtiğimiz hafta raflardaki yerini aldı.
- Bir önceki albümünüz çok ses getirmişti. O süreçte neler yaşadınız?
'Sobe' albümü ve ardından çıkardığım 'Takıntı' single'ı beni ateşleyen çalışmalar oldu. 'Takıntı', aslında negatif çağrışımları olan bir kelime olsa da, insanların takıntılı aşk kavramını bu kadar rahat benimsemesi, bana şunu gösterdi: O kadar tutkusuz ve sıradan aşklar yaşıyoruz ki, insanlar 'takıntılı' olma halindeki tutkuyu arıyor, bütün zararlarına rağmen. Bence de tutku iyidir, anlamsız bomboş bir hayat yaşayacağıma, tüm ateşine ve yakıcılığına rağmen tutkulu yaşamayı tercih ederim.
Giydiğiniz kıyafet müziğinizi belirlemez
- Müzik kanallarında klipleriniz sık sık dönüyor. Bu başarıyı nasıl elde ettiniz?
Tek düşüncem yaşam enerjisi yüksek, renkli klipler yapmaktı. Ülkemizde ne yazık ki anlamlı ve derin ya da rock'a dahil olan işler yaptığınız zaman karamsar, karanlık, hüzünlü, depresif olmanız prim yapıyor. Oysa yaptığın işin içtenliğini, derinliğini ya da ne kadar rock olduğunu giydiğiniz kıyafetin siyah ya da beyaz olması belirlemez. Renkli işlere imza atmak hafiflik ve yüzeysellikle özdeşleştiriliyor ama bu algıyı değiştirmek lazım. Karanlık olmak derin olmak için yeterli değildir. Aynı fikirleri paylaştığı için de son iki klibimi Gökhan Palas çekti. Bir de şarkı sevildikçe klibi daha çok dönüyor sanırım. Radyolarda sık sık çalınıyor, istek alıyor. Sanırım insanların ruhuna dokunabildim.
- 'Kilit' nasıl ortaya çıktı?
Etrafıma baktığımda insanların yaşama sevincinin kalplerinin ortasındaki küçük bir cam şişede durduğunu ama kapağı açık unutulmuş parfümler gibi hızla uçup gitmekte olduğunu görüyorum. Azaldıkça azalan mavi bir iksir... Beni dehşete düşüren bu... Sevinçsiz yaşamda kalmak. Bütün albümün temasını bu duygu oluşturdu. Yine albümün prodüktörlüğünü 'Sobe'de de beraber çalıştığım Cem Sarıoğlu'yla üstlendik. Beraber bestelediğimiz parçalar da var. Yine tüm sözler ve bestelerin çoğu bana ait. Alen Konakoğlu, Atakan Ilgazdağ gibi çok sevdiğim arkadaşlarımla kayıt ve düzenleme aşamasında beraber çalıştık.
- Albümde başka neler var?
'Takıntı' dahil olmak üzere, albüm 5 yeni parçadan oluşuyor. Ayrıca 'Sobe' albümünden de en çok sevilen 5 parça bonus olarak yer alıyor. Pink Floyd'un efsane ses mühendisi Andy Jackson'ın ve geçtiğimiz günlerde Grammy ödülü kapan, Capitol Records California'da çalışan tek Türk ses mühendisimiz Evren Göknar'ın da sihirli dokunuşları var. Özellikle Andy Jackson gibi bir devle çalışmak, onun şarkılarımdaki Türk ezgilerine karşı heyecan duyup beraber çalışmayı kabul etmesi, tabii çok özel bir his.
- Kitaplar, albümler, dergicilik... Bu kadar iş nasıl bir arada yürüyor?
Artık bunlara radyoculuk da eklendi! Her Perşembe 22.00'de, Cem Sarıoğlu'yla Rock Fm'de Artı 5 Eksi 5 isimli bir program yapıyorum. Ve bütün bu farklı işleri yapmak aslında beni sağlıklı kılıyor. Uykuyla kavgalıyımdır ben. Zaman azalıyor çünkü ve ne kadar az uyursam, o kadar yaşam akar damarıma.
Saçım ve kıyafetlerim asimetrik
'Beni baştan yarat dediğim biri yok. Çünkü kimsenin beni yaratmasına müsaade etmem. O zaman Aydilge'den geriye ne kalır? Ama görsel olarak yardım aldığım isimler var tabii. Saçlarım ve makyajım konusunda Toprak Şeker, kıyafetlerim konusunda da Ceylan Zigoşlu'dan yardım alıyorum. Saçlarım, kıyafetlerim, her şeyim asimetrik. Tıpkı ruhum gibi. Simetriden, aşırı dengeli ve kontrollü olmaktan hiç hoşlanmıyorum.
Konserler başlıyor
'10 Mart'ta Ghetto'da 'Kilit'in gala konseri vardı. Sonra Anadolu konserlerim başlayacak. Benim konserlerimde limit yok, kurallar yok, sahte değer yargıları yok, herkes özgür... Çıldırmak, dağıtmak, ağlamak ayıp değil, hepsi güzel, hepsi kabul... Ayrıca geçen yaz Scorpions'ın önünde sahne alma şerefine erişmiştim. Bu yaz da yine dünyaca ünlü bir grubun önünde sahne alacağım ama kim olduğu bir süre sonra açıklanacak.'
Fotoğrafları Mehmet Turgut çekti
Aydilge, 'Mehmet Turgut kadınlarla çalışmaktan ayrı bir keyif alıyor çünkü dişiliği ön plana çıkarmayı seviyor. Fotoğrafı çekerken öyle bir bakıyor ki, sen de ister istemez seksi bakmak zorunda hissediyorsun. Ama o seksiliğin içinde erkeğe sunulan bir beden değil, meydan okuyan bir dil var' diyor.
Söyleşi: Özge Ç. Denizci
Diğer Söyleşiler
Milliyet Cadde söyleşisi: Rock söyleyen cici bir kızım
Star Gazetesi söyleşisi: Benim için 'Aydilge çok sevimli bir kız' diyorlar
Powertürk söyleşisi: Hayat her zaman kırılması gereken kilitlerle dolu...
Hürriyet Kelebek söyleşisi: Sahneye çıktığımda kafayı yiyorum
Tempo Dergisi söyleşisi: `Bulimia Sokağı'nın kahramanı yemek bağımlısı
E-Kolay.Net söyleşisi: Aşk İyileştirir
Form Sante söyleşisi: 90-60-90'lık Cehennem
Radikal söyleşisi: Oh be! Böyle insanlar da varmış!
Rock in Rock söyleşisi: Bir merhabanın ardındaki birikmişlik...
Netbul söyleşisi: Korkmayın girin Küçük Şarkı Evreni'ne...
Siyahperde.Net söyleşisi: Rock star olmayı canım istemiyor
Akşam söyleşisi: Bu kültür hepimizi bir şeye bağımlı yapıyor
Zaman söyleşisi: Rock söylemek için ille de böğürmek gerekmiyor
Akademi Bülteni söyleşisi: Popüler olmak umurumda değil...
|